درمان افسردگی با گیاهان دارویی
افسردگی نوعی اختلال خلقی جدی است که طیف گستردهای از علائم خفیف تا ناتوانکننده و بهطور بالقوه مرگبار را شامل میشود. برخی از مردم برای کنترل و مدیریت افسردگی بهجای مصرف داروی تجویزیِ پزشک، از گیاهان دارویی استفاده میکنند. در این مقاله به معرفی بهترین گیاهان دارویی برای درمان افسردگی میپردازیم.
جدیدترین دادههای بهدستآمده از موسسۀ ملی سلامت روانِ آمریکا نشان میدهند که 6.7 درصد از مردم آمریکا در سال 2016 دورهای از افسردگی عمده یا ماژور را تجربه کردهاند.
مصرف دارو و دریافت مشاوره از روشهای مرسوم برای تسکین علائم افسردگی محسوب میشوند. بااینوجود برخی از گیاهان دارویی و مکملها نیز ممکن است به بهبود این بیماری کمک کنند.
گیاهان دارویی و مکملها
محبوبیت استفاده از روشهای درمانیِ مکمل رو به افزایش است، چراکه مردم برای حفظ سلامت خود به دنبال راههای طبیعی هستند.
بااینحال، گیاهان دارویی همیشه بیخطر یا مؤثر نیستند و آگاهی از انتخاب محصول مناسب به صرفهجویی در پول و زمان کمک میکند.
نظارت سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) بر گیاهان دارویی بهشدت نظارت این سازمان بر داروها و مواد غذایی نیست. درنتیجه تولیدکنندگان گیاهان دارویی همیشه بهطور 100 درصد دربارۀ کیفیت یا خلوص محصولاتشان شفافیت ندارند.
پژوهشها نشان میدهند که برخی از مکملها برای درمان افسردگی خفیف تا متوسط مؤثر هستند. در ادامه رایجترین مکملهای گیاهی که توسط مردم برای درمان افسردگی استفاده میشوند را بررسی میکنیم:
گل راعی
صدها سال است که گل راعی (نام علمی: Hypericum perforatum) بهوفور برای درمان مشکلات مرتبط با روان مورد استفاده قرار میگیرد. بااینوجود، برای مصرف این گیاه دارویی باید محتاطانه عمل کنید.
یک بررسی سیستماتیک در سال 2016 نشان داده است که گل راعی در مقایسه با دارونما برای درمان افسردگی خفیف تا متوسط مؤثرتر بوده و تقریباً بهاندازۀ داروهای ضد افسردگی اثرگذاری دارد.
بااینحال، این بررسی نتوانست پژوهشی را پیدا کند که به مطالعۀ اثرات درازمدتِ گل راعی بر افسردگی شدید پرداخته باشد.
نویسندگان این بررسی علمی هشدار دادند که خوانندگان نباید نتایج این بررسی را چشمبسته قبول کنند، زیرا گیاهان دارویی اثرات مضری دارند که در بسیاری از مطالعهها به آنها توجهی نمیشود.
گل راعی همچنین میتواند با اثرات داروهای ضد افسردگی تداخل داشته باشد؛ یعنی ممکن است علائم افسردگی را بدتر کرده یا اثرگذاری داروهای مرسوم را کاهش دهد.
اگرچه ممکن است گل راعی برای برخی از مردم مفید واقع شود، اما به نظر نمیرسد که اثرات مفید باثباتی داشته باشد.
با توجه به دلایل ذکرشده، مردم نباید گل راعی را با روشهای درمانی مرسوم جایگزین کنند. همچنین نباید از این گیاه دارویی برای درمان افسردگی متوسط تا شدید استفاده کرد.
جینسنگ
این مکمل گیاهی از ریشۀ زبرِ گیاه آمریکایی یا آسیایی جینسنگ به دست میآید.
پراتیسینهای طب چینی هزاران سال است که از جینسنگ برای بهبود ذهن و انرژی و کاهش اثرات استرس استفاده میکنند.
برخی از مردم خواص جینسنگ را برای بهبود کمبود انرژی و کمبود انگیزه مفید میدانند که هر دو میتوانند از علائم افسردگی باشند.
بااینحال، مرکز ملی پزشکی مکمل و جایگزین در آمریکا (NCCIH) هشدار میدهد که هیچ از مطالعات انجامشده بر جینسنگ کیفیت کافی برای ایجاد توصیههای سلامت را ندارند.
بابونه
مطالعهای در سال 2012 به بررسی دادههای موجود دربارۀ بابونه (نام علمی: Matricaria recutita) پرداخت. این مطالعه بر روی نقش بابونه در کمک به مدیریت افسردگی و اضطراب تمرکز داشته است.
نتایج این مطالعه نشان میدهند که بابونه در مقایسه با دارونما برای تسکین علائم افسردگی مؤثرتر بوده است. بااینوجود، برای تائید فواید بابونه برای درمان افسردگی به مطالعات بیشتری نیاز است.
اسطوخودوس
روغن اسطوخودوس یک روغن اسانس محبوب است. مردم اغلب این روغن را برای بهبود مشکلات خلقوخو و اثرات آرامشبخش و کاهندۀ اضطراب آن استفاده میکنند.
یک بررسی علمی در سال 2013 نشان داده است که اسطوخودوس شاید پتانسیل قابلتوجهی برای کاهش اضطراب و بهبود خواب داشته باشد.
مطالعاتی که به بررسی اثر اسطوخودوس بر اضطراب پرداختهاند نتایج متناقضی دارند. بااینحال در حال حاضر شواهد باکیفیتی وجود ندارند که از اثرگذاری این روغن گیاهی برای درمان افسردگی پشتیبانی کنند.
زعفران
برخی از مطالعات نشان میدهند که زعفران گزینهای بیخطر و مؤثر برای کنترل علائم افسردگی است.
البته بهمنظور تائید فواید احتمالی زعفران برای درمان افسردگی به پژوهشهای بیشتری نیاز است. همچنین دانشمندان باید با تحقیق دربارۀ زعفران به اثرات منفی احتمالی آن پی ببرند.
اس-ادنوزیل متیونین (SAMe)
اس-ادنوزیل متیونین که اختصاراً به آن SAMe میگویند، نوعی مادۀ شیمیایی است که بهطور طبیعی در بدن انسان وجود دارد.
در سال 2016 محققان به بررسی تمام آزمایشهای کنترلشدۀ ثبتشده پرداختند که در آنها از SAMe برای درمان افسردگی بزرگسالان استفاده شده بود. محققان هیچ تفاوت قابلتوجهی بین اثرات اس-ادنوزیل متیونین و دارونما بر روی علائم افسردگی نیافتند.
البته آنها دریافتند که اس-ادنوزیل متیونین تقریباً بهاندازۀ داروهای ضد افسردگی مرسوم نظیر ایمیپرامین و اسکیتالوپرام مؤثر است. همچنین مشخص گردید که ترکیب SAMe با بازدارندههای بازجذب سروتونین مؤثرتر از ترکیب این داروها با دارونما عمل میکند.
همانند بسیاری از مطالعات انجامشده بر گیاهان دارویی و مکملها، بررسیهای صورتگرفته دربارۀ اثرگذاری و ایمنی SAMe کیفیت خوبی ندارند. برای تشخیص دقیق اثرگذاری این ماده به پژوهشهای بیشتری نیاز است.
در اروپا مردم از این مکمل بهعنوان یک داروی ضد افسردگی تجویزی استفاده میکنند، اما مصرف آن در ایالات متحده هنوز به تائید FDA نرسیده است.
اسیدهای چرب امگا 3
محققان در طی یک بررسی سیستماتیک در سال 2015 به این نتیجه رسیدند که مکملهای اسید چرب امگا 3 بهعنوان گزینهای برای درمان افسردگی مؤثر نیستند.
اگرچه نویسندگان این مطالعه هیچ عوارض جانبی جدی از این مکمل گزارش نکردهاند، اما تأکید کردند که مصرف چنین مکملی تنها زمانی برای درمان افسردگی مؤثر است که اختلال ناشی از کمبود امگا 3 باشد.
۵-هیدروکسی تریپتوفان
۵-هیدروکسی تریپتوفان یا 5-HTP مکملی است که شاید برای تنظیم و بهبود سطوح سروتونین در مغز مفید باشد. سروتونین نوعی انتقالدهندۀ عصبی است که خلقوخوی فرد را تحت تأثیر قرار میدهد.
5-HTP چندین بار در مطالعات حیوانی استفاده شده است و نتایج برخی از این مطالعات (مانند بررسی سال 2016) به پتانسیل آن در درمان افسردگی اشاره دارند. بااینوجود، شواهد علمی مرتبط با اثرگذاری این مکمل در انسانها محدود میباشد.
5-HTP در ایالات متحده بهعنوان مکمل بدون نسخه (OCT) در دسترس است، اما در سایر کشورها شاید به نسخۀ پزشک نیاز داشته باشد.
برای تائید اثرات این مکمل به مطالعات بیشتری نیاز است، بهخصوص دربارۀ نگرانیهایی که راجع به پتانسیل آن در ایجاد سندروم سروتونین وجود دارد. سندروم سروتونین نوعی عارضۀ عصبی جدی است که امکان دارد فرد با مصرف بیشازحد 5-HTP به آن دچار شود.
تولیدکنندگان مکمل در آمریکا نیازی به اثبات یکدستی محصول خود ندارند. دوز ذکرشده بر روی بطری مکمل نیز ممکن است دقیق نباشد.
اگر قصد خرید گیاهان دارویی و مکمل دارید، حتماً محصولات موردنظرتان را از تولیدکنندگان معتبر تهیه کنید.
کلام آخر
مکملهای گیاهی و طبیعی ممکن است برای برخی از افراد مفید باشند، اما برای کسانی که با خطر خودکشی یا خودآزاری مواجهاند، جایگزین مناسبی برای روشهای درمانی مرسوم محسوب نمیشوند.
فردی که میخواهد مکملهای گیاهی مصرف کند باید این موضوع را به پزشک خود اطلاع دهد، چراکه مصرف این مکملها میتواند با عوارض جانبی و تداخلات دارویی همراه باشد.
افسردگی یک بیماری قابلدرمان است، اما برای اینکه بتوان مؤثرترین روش درمان را برای یک فرد خاص پیدا کرد، ممکن است به امتحان کردن چندین گزینۀ درمانی نیاز باشد.
منبع: medicalnewstoday.com